Gemengde leeftijden

Zou jij jouw kind naar een kinderdagverblijf brengen zonder kinderleidster? 

Dit is een beetje een flauwe vraag, maar wij vroegen ons af hoe logisch het was om een groep veulens 'alleen' dag en nacht in een weiland te hebben staan. Uiteraard zal iemand de leiding nemen, maar hoe natuurlijk is het voor een veulen om deze taak te hebben? En hoe leuk is het om de kudde te moeten leiden? De leider van een kudde zijn is immers een zware taak. Het betekent dat jij verantwoordelijk bent voor het opvoeden van de groep, maar ook voor het beschermen van de groep. 
Wij willen dat de veulens een plezierige speelse jeugd beleven en worden gecorrigeerd als zij niet luisteren naar de leider. Dit is de reden dat wij ervoor kiezen om volwassen paarden bij de veulens in het land te hebben staan. Volwassen paarden hebben een natuurlijk overwicht over de jonge veulens, waardoor het opvoeden ze vrij makkelijk af gaat. Een blik, een oor, of een beweging met de hals is vaak genoeg. Wij zien daarom ook veel meer rust in de groep. Er is geen onderlinge strijd wie de leider is, dat is het volwassen paard... 

De volwassen paarden hebben als taak om de veulens te corrigeren waar nodig en om ze een veilig gevoel te geven, zodat ze onbezorgd kunnen opgroeien.

Alle veulens kunnen dus gewoon lekker 'veulen' zijn!

Opvoeders aanwezig - meer rust in de kudde - minder strijd onderling - Geen veulen belast met de zware taak als leider - Een vrolijke kudde
— Stal Breukelenhof