Waarom grotere kuddes zorgen voor meer rust

Ik hoor het nog wel eens dat mensen zeggen :”Het liefst wil ik mijn veulen in een kleine groep, dat vind ik prettiger”. Ook krijg ik regelmatig de vraag hoe groot onze groepen zijn en meestal doelen ze dan op “Hoe minder hoe veiliger”.
Toch zegt de wetenschap dat het voor de rust in een kudde ideaal is om een grote groep te hebben, liefst zo’n 50 stuks bij elkaar. En onze praktijk ervaring sluit daar helemaal bij aan! Waarom? Dat kan ik je heel makkelijk uitleggen.

Men wil een kleine kudde voor meer rust, toch zegt de wetenschap én onze ervaring het tegenovergestelde. Ik kan het heel simpel uitleggen
Wij hebben in de kudde het liefst dat ieder paard zich lekker voelt in de groep en dat er rust is. Als onze groepen rennen of spelen dan is dat vanuit vreugde en niet vanuit adrenaline of stress/ frustratie.

Wij hebben in de kudde het liefst dat ieder paard zich lekker voelt in de groep en dat er rust is. Als onze groepen rennen of spelen dan is dat vanuit vreugde en niet vanuit adrenaline of stress/ frustratie.

Paarden heb je, net als mensen, in veel verschillende types. Zo heb je bijvoorbeeld dominante leiders, verlegen paarden, paarden die enorm speels zijn en van grapjes houden, maar ook juist serieuze paarden, paarden die liever wat voorzichtiger zijn, enzovoort. Deze verschillende types hebben ook verschillende interesses. Net als bij kinderen houdt het ene kind misschien meer van bomen klimmen en de ander juist van knutselen.
Ook gaan deze verschillende karakters heel anders om met bepaalde situaties. Wanneer de paarden voor het eerst het land op gaan is daar een mooi voorbeeld van. De verlegen paarden blijven liever dicht bij elkaar, dicht bij de ingang en nemen verlegen wat hapjes gras. Terwijl de stoere actieve groep lekker met zijn volle PK naar de andere kant van het land scheurt. En weer terug. En dan nog een keer.

In een grote kudde is het mogelijk dat er sub-groepen ontstaan. Dus de paarden die goed met elkaar overweg kunnen, zoeken elkaar op. En… en dit is misschien nog belangrijker; de paarden die NIET goed met elkaar overweg kunnen, hebben ook de mogelijkheid om elkaar niet op te zoeken. Er is simpelweg meer keuze.
Stel je eens voor dat je als kind naar een nieuwe klas gaat en daar zitten 3 andere kinderen in. De kans dat dit precies jouw types zijn, is nou eenmaal kleiner dan wanneer je in een klas met 30 kinderen komt. En inderdaad is de kans in een grotere groep ook groter dat er iemand bij zit die je niet leuk vindt, maar vanwege de omvang van de groep hoef dit niet tot confrontaties te leiden.
Echter, botsende karakters in een kleinere groep, daar kan je niet omheen! En dit zal de sfeer van het kleine groepje zeker negatief beïnvloeden, terwijl je in een grotere groep deze persoon (paard) gewoon links kan laten liggen.

In een grote kudde paarden kunnen sub-groepen ontstaan. De paarden die een klik met elkaar hebben, zoeken elkaar op. De paarden die niks met elkaar hebben, laten elkaar links liggen
Een foto van onze hengstenkudde; 1, 2, 3- jarige hengsten bij elkaar + volwassen ruinen. Een vrolijk ‘handgalopje’, wie zin heeft doet mee, wie geen zin heeft blijft lekker grazen!

Een foto van onze hengstenkudde; 1, 2, 3- jarige hengsten bij elkaar + volwassen ruinen. Een vrolijk ‘handgalopje’, wie zin heeft doet mee, wie geen zin heeft blijft lekker grazen!

Dit ‘makes sense’ toch? Maar ik zal je ook nog een situatie voorleggen waardoor je nog beter begrijpt dat een grote groep voor een jong paard echt heel prettig is. Ik gebruik weer even het voorbeeld van de eerste dag op het weiland. Dat is nieuw, spannend, leuk, eng, noem maar op. Hoe zou jij daarmee omgaan?
Stel je hebt een ‘kat-uit-de-boom’ type veulen en deze vormt een kudde met 3 hele stoere dominante paarden. Dan zal dit veulen dus ook met de situatie om moeten gaan zoals de 3 dominante paarden dat doen. En als dat betekent om heel hard door het weiland rennen, dan zal dit veulen over zijn grenzen heen moeten om heel hard mee te rennen. Terwijl dit veulen veel liever rustig en stapje voor stapje zijn nieuwe omgeving zou wil verkennen…
Andersom is het natuurlijk ook niet fijn. Een paard die op onderzoek uit wilt en barst van de energie wil dat eruit gooien! Rustig afwachtend de boel verkennen, is voor dit paard juist een frustratie.
En nee, ze doen niet hun “eigen ding”, want daarvoor zijn het kudde-dieren. En dit oerinstinct om samen te blijven is nou eenmaal sterker.

Nu hoor ik je misschien denken; “dat is ook wel eens goed voor een jong paard, om juist te leren situaties ook anders aan te pakken”. Dat klopt! Maar er moet wel een balans zijn van in- en uit je comfort zone!
Een beetje is goed en leerzaam. Teveel is juist stressvol en maakt je onzeker.

Juist die balans is mooi, zowel koudbloeden als warmbloeden. Zowel leiders als volgers

De persoonlijke ruimte van een paard is, zeker als het om veiligheid gaat, nóg belangrijker! Dus ga nou niet 50 paarden in een box proppen, omdat je hier hebt gelezen dat dit het beste is. Ga altijd uit van de ruimte die je hebt.

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat alle grote kuddes alleen maar uit blije paarden bestaan en dat alle kleine kuddes slecht zijn. Ik ken heel veel voorbeelden van uitstekend functionerende kleine groepen paarden en disfunctionerende grote groepen paarden. Dat komt omdat er meer van invloed is op de sfeer dan alleen aantallen. (Denk aan stalmanagement, voeding en beweging). Ik wil wel duidelijk maken dat het dus óók kort door de bocht is om te zeggen dat kleine kuddes veiliger zijn dan grote kuddes. En dat “ik ga een maatje kopen voor mijn paard” iets gecompliceerder is dan som gedacht wordt ;-)

IMG_5438.jpg

It's teamwork - en jij zit in ons team!

Het laten opgroeien van jouw veulen is iets wat wij samen doen met een team van professionals. Een belangrijke rol in dit verhaal is de eigenaar zelf. Wij nemen uiteraard de dagelijkse verzorging en observatie op ons, maar wanneer er een beslissing wordt genomen omtrent de gezondheid van het paard, is het altijd de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf. Het is immers jouw paard (en jouw portemonnee).

Wij zijn heel blij met onze betrokken klanten waarmee wij goed kunnen communiceren. Dit is zo belangrijk! Wij staan altijd open voor de suggesties van de eigenaren en op hun beurt staan zij weer open voor ons advies. Zo proberen we samen de beste omstandigheden te creëren voor de paarden!

samenwerken.png

Nieuwe veulens 2019

Wij hebben de eerste veulens van het nieuwe seizoen alweer mogen ontvangen.
Nu zal rustig aan de rest ook binnen druppelen.

Inmiddels staan; Farah, Oh my god en O’Neill bij ons op stal. Vrijdag komt Olivier en worden ook Pien en Dalia afgespeeld en bij de groep gezet. Pien en Dalia staan al bij ons op stal, maar tot op heden nog met hun moeder.

Ook de 1,5 en 2,5 jarige komen over enkele dagen naar binnen en dan staat de stal weer gezellig vol!
We hebben alle manen netjes uitgekamd, want die waren behoorlijk verwilderd na een zomer buiten spelen.

Het binnenseizoen komt er weer aan en hoewel de zomer natuurlijk fantastisch is, vinden wij het ook wel weer gezellig om de paarden op stal te hebben en ze weer dagelijks te zien spelen in de paddocks!

1 (65).jpg

Nog slechts 5 plekken voor het opfokseizoen van 2020/ 2021

Is jouw merrie drachtig? Vergeet dan niet om je op tijd te oriënteren voor een opfok die bij jou past.
Mocht onze opfok jou aanspreken dan kan je een afspraak met ons inplannen voor een rondleiding. Tijdens deze rondleiding vertellen wij over ons stalbeleid en kan jij meteen de stal & paarden bekijken en de ‘sfeer proeven’. Mocht de klik er zijn na het bezoek dan zetten wij je op onze reserveringslijst.

Contact kan je opnemen via info@stalbreukelenhof.nl of 06-29194747

LET OP: dit gaat over volgend opfokseizoen! 2020/ 2021 Voor dit jaar zitten wij al vol.

IMG_5386.JPG

Inschrijven opfok 2020/ 2021

Voor het aankomende seizoen zitten wij helaas alweer vol. De wachtlijsten inmiddels ook. Vandaar dit bericht op de website om teleurstellingen te voorkomen.

Heb jij een drachtige merrie en wil je volgend jaar niet achter het net vissen…. dan kan je je nu al opgeven voor een plek in 2020!

De eerste 10 aanmeldingen hebben een gegarandeerde plek. De overige aanmeldingen zijn afhankelijk van de geslachten die geboren worden, aangezien wij plek hebben voor 10 merries en 10 hengsten.

Ik heb voor 2020 nog 4 van deze plekken beschikbaar.

IMG_5450.JPG

Persoonlijke & deskundige omgang met de veulens

Een fijn meewerkend paard die vanuit vertrouwen naar de mens de dingen wil doen die van hem worden gevraagd. Dat is toch een heel fijn uitgangspunt als jij straks jouw, inmiddels 3 jarige, komt ophalen uit de opfok. Onze opfok probeert jullie daar zoveel mogelijk in te ondersteunen door middel van ons stalbeleid, maar ook onze kennis en kunde tijdens de omgang met jouw veulen.
IMG_5427.JPG

Blij met eigen fok; Galaxyreina

Nog zoveel te verbeteren, nog zoveel te leren, maar wat geniet ik juist ook daarvan! Dit is onze eigen gefokte Galaxyreina (Negro x Uniform) dus we hebben haar, net als al mijn klanten, al van veulen af aan zien opgroeien. Ze is heerlijk om mee te werken en we kennen elkaar door en door.

De paarden die bij ons staan hoeven alleen maar te spelen en blij te zijn, wat een heerlijk leven! En toch merken we rond de leeftijd van 3 - 3,5 jaar dat ze toe zijn aan iets nieuws. Dingen leren, de volgende stap. Ze krijgen een andere uitstraling/ energie.

Mijn gouden tip is wel; train in de tempo van het paard. Sommige zijn nou eenmaal sneller volwassen, andere niet. Het ene paard is enorm ijverig en maak je blij met veel uitdagingen, de andere voelt zich comfortabeler bij het grondwerk. Luister en kijk naar je paard, KEN je paard. Richt je op 4 belangrijke pijlers:
1. Is hij fysiek sterk genoeg?
2. Is hij genoeg in balans?
3. Is hij er mentaal klaar voor?
4. Is er genoeg vertrouwen naar de mens/ mij toe?

Dan kunnen we wat mij betreft de discussie: ”Op welke leeftijd moet je gaan beginnen met opleiden?” afsluiten ;-)

_DSC5911 v2.jpg